Genealogie familie Tabeling

De herkomst van onze familie ligt in Duitsland, in het district Vechta van het groothertogdom Oldenburg. In de 17e eeuw waren in het district Vechta de hofstede's Tabeling Hagstedt en Tabeling Wörstendöllen (behorende onder de gemeente Visbek) , Tabeling Oythe en Tabeling Hausstette bekend. Onze wortels liggen bij de hofstede Tabeling in Hausstette dichtbij Lüsche, beide deeluitmakend van de gemeente Bakum.

De oudst bekende Tabeling is Martin Tabeling, ook wel Marten Tabelinck. Zijn naam komt al voor in 1549. Een aantal Tabelingen waren hereboeren, zoals van Hausstette. Een belangrijke voorvader is Johann Tabeling (geboren omstreeks 1684 in Hausstette) die Rudolf Ostendorf opvolgde als landvoogd van Lüsche. Lüsche was indertijd een enclave van de Gemeente Krapendorf, behorende tot het ambtshuis Cloppenburg. De dienst van de voogd was aan De Kreienborg verbonden. Johann woonde echter niet op de Kreienborg. De Kreienborg was lang in bezit van Tabeling, maar ging in 1841 bij gebrek aan nakomelingen over naar een andere familie. Enkele zonen van Johann namen de naam aan van de hoeve die zij bezaten, zoals Schwarte, Schlaphorst, Kröger, Cathmann en Nipper. Nakomelingen van een zoon van zijn broer Rudolf werden Scheve genoemd. Daarmee verdween voor een deel de naam Tabeling. Maar het omgekeerde kwam ook voor. Weßel Wichmann huwde in 1734 met erfgename Maria Tabeling; nakomelingen werden Tabeling genoemd. De hofstede Tabeling in Hausstette (Uppe Stadt 9) is echter heden ten dage nog in bezit van de familie Tabeling.

Johann's zoon Johann Theodor (Didericus) Tabeling (geboren op 2 november 1730 te Lüsche), ging naar Dinklage en kreeg onder meer  aldaar op 31 december 1796 een zoon Johan Diederich. Er blijken echter twee Johan Diederich's te bestaan met dezelfde geboortedatum, geboorteplaats, ouders en getuigen. De ene Johan Diederich huwde in 1825 in Amsterdam en overleed aldaar in 1873. De andere Johan Diederich huwde in 1823 in Sulingen, woonde rond 1833 een paar jaar in Amsterdam en vervolgens in Den Helder alwaar hij in 1855 overleed. Deze laatste Johan Diederich is onze voorvader. Waarschijnlijk heet hij Friedrich Anton en is hij om een of andere reden de naam van zijn broer gaan gebruiken.

Als u meer wil weten over onze familie, dan nodig ik u uit om door te klikken naar de stamboom die als routekaart dient en naar het overzicht van de als Tabeling geborenen en hun echtgenote/echtgenoot. Tot slot kunt u doorklikken naar de epiloog en naar nieuws. Mocht u aanvullende informatie willen hebben of ontvangen, dan nodig ik u uit om met mij contact op te nemen.

Terug naar de hoofdpagina

© 2004 Webmaster Arie Tabeling

 

GEGEVENSBESCHERMING:

Deze website is met dank aan vele relaties tot stand gekomen. De opgenomen genealogische gegevens zijn nadrukkelijk alleen bedoeld voor niet-commercieel en persoonlijk gebruik om tot een uitwisseling van gegevens te komen bij eventuele gezamenlijke voorouders. Onder geen beding mogen de genealogische gegevens worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming van de Webmaster. Ook verspreiding via CD-rom of Internet is zonder schriftelijke toestemming van de Webmaster niet toegestaan.

 

PRIVACY:

Volgens de wet op de privacy heeft u het recht te eisen uit de gegevens op deze homepage te worden verwijderd. Als u opmerkingen heeft of als u wenst te worden verwijderd, neem dan contact op met de Webmaster.